Çöpe atılan floresan lambalar insan sağlığı için bakın nasıl bir risk oluşturuyor.
Floresan lambadaki cıvanın 30 ton suyu kirlettiği, bu nedenle elektronik atıkların çöpe atılmaması gerektiği belirtildi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, elektronik ürünlerde bulunan klorlu solvent, bromlu alev geciktiriciler, ağır metal ve gazların çevreye zarar verdiği kaydedildi.
30 TON SUYU KİRLETEBİLİYOR
Çöpe atılan floresan lambadaki cıvanın 30 ton suyu kirlettiğine işaret edilen açıklamada, doğaya karışan 10 gram kurşunun 25 bin ton toprağın kirlenmesine neden olduğu bildirildi.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"7 yılda kullanılmaz hale gelen 300 milyon bilgisayarda 500 bin ton kurşun olduğu ve 10 gram kurşunun 25 bin ton toprağı kirlettiği göz önüne alındığında, 500 bin ton kurşunun vereceği zarar, çevre felaketi boyutlarına ulaşıyor.
Doğaya atılan elektronik atıklardaki maddeler toprağa ve suya karıştığında, insan vücuduna geçerek pek çok organın fonksiyonunu kaybetmesine neden oluyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, tüm bu risklerin önüne geçmek için elektronik atıkları kaynağında ayrıca toplayarak geri dönüşümlerini sağlıyor. Uygulamayla enerji tasarrufu sağlanırken atık miktarları da azalıyor. 15 ton elektronik atıktan ortalama bir ton civarında bakır elde ediliyor."
2 yorum:
Türkiye bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor artık. Lütfen çöplerimizi atarken ayrışım yapalım, kağıtları,cam şişeleri,plastik bidonları geri dönüşüm kutusuna elektronik ve diğer eşyaları tehlikeli çöp kovasına koyalım.
Evet bu konuda halkımızı bilinlendirmek gerek bencede ayrıca bu tür çöpler sadece insan sağlığı için değil doğadaki diğer canlılar içinde zararlı olabiliyor. Bu tür çöpler hemen imha edilmelidir böylece hem insan sağlığını korumuş oluruz hemde doğanın dengesini bozmamış oluruz.
Yorum Gönder